Mindfulness voor volwassenen met autisme

Mindfulness is een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om meer rust (in hun hoofd) te krijgen. De mindfulness oefeningen helpen onder andere om minder te piekeren, gedachten los te laten en meer contact te krijgen met je lichaam. Mindfulness is een van de eerste therapievormen voor volwassenen met autisme waarvan de effectiviteit uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond.

Door de vele Mindfulness trainingen die ik heb gegeven, weet ik hoe zelfbewustzijn, aandacht en het aanvoelen van grenzen, mensen kan helpen die sensitief zijn, moeite hebben met de hectiek van onze moderne samenleving of beter willen leren omgaan met hun emoties.

Tijdens een Mindfulness training voor volwassenen met autisme wordt rekening gehouden met de informatieverwerking, sensitiviteit en specifieke vormen van voelen en bewustzijn van mensen met autisme. Uitgangspunt voor deze aangepaste mindfulness training is het onderzoek dat beschreven is in het boek van Annelies Spek – Mindfulness voor volwassenen met autisme.

Onderzoek heeft laten zien dat mindfulness mensen met autisme helpt doordat ze gemakkelijker gedachten loslaten, minder somberheidsklachten ervaren en beter in staat zijn om lichamelijke en psychische grenzen aan te voelen.

Annelies Spek – Mindfulness bij volwassenen met autisme, 2021

Mensen met autisme hebben moeite om prikkels uit de buitenwereld (zoals geluiden) en uit de binnenwereld (gedachten) te negeren of ‘uit te zetten’. Terwijl mensen zonder autisme bij prikkels makkelijker de keuze kunnen make om ze binnen te laten komen of te negeren. Bij mensen met autisme komen alle prikkels ongefilterd binnen.

Het gevolg is dat je dan gemakkelijk overprikkeld en vermoeid raakt door de geluiden en de vele gedachten die je niet kan filteren. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals somberheids- en angstklachten, gevoelens van boosheid en frustratie. Mindfulness kan helpen om je aandacht te sturen, waardoor je minder ‘overgeleverd’ bent aan de prikkels uit de buiten- en binnenwereld.

Deelnemers aan een mindfulness training geven aan dat mindfulness hen op verschillende manieren heeft geholpen. Door mediteren kunnen veel mensen beter hun gedachtestroom stoppen. Daarnaast vertellen deelnemers dat ze door mindfulness minder spanning voelen en zich beter kunnen ontspannen. Deelnemers laten ook weten dat door mindfulness ze minder streng en kritisch voor zichzelf zijn wanneer het gaat om het behalen van bepaalde doelen. Sommige deelnemers geven aan meer contact te maken met hun lichamelijke gevoelens, waardoor het hen beter lukt om grenzen aan te voelen.

Voor meer informatie: www.mindfulnessbijautisme.nl

Lees ook andere blogs

In de wereld van meditatie stuit je al snel op vijf obstakels die de ontwikkeling van concentratie belemmeren.

Meer
Overwin de Vijf Hindernissen tijdens Meditatie

Onderdeel van Rebalancing is het zelfonderzoek. Zelfonderzoek is het proces waarbij je als persoon dieper in jezelf duikt

Meer
Waarom wetenschap en zelfonderzoek niet zoveel van elkaar verschillen

In onze hectische wereld is het essentieel om af en toe een moment van rust en bezinning te

Meer
Online Mindfulness Opfris Training

“Bewustzijn is als de zon; wanneer het schijnt op dingen, worden ze levendig.” – Anthony de Mello –

Meer
Het belang van bewustzijn
>