We moeten meer de wijsheid van het lichaam aanspreken

ANOUK*

‘Ik heb erover nagedacht. Wat maakt Petra zo goed? Ze kwam verrassend snel tot de kern. Ik ben heel goed in mezelf om de tuin leiden en andere mensen leid ik daar onbewust in mee. Ongemerkt gaan bij mij alle overlevingsmechanismen aan. Ik ben daar vernuftig in en het is zo gewoon dat ik het meestal pas merk als het al gebeurd is.’

* De naam is gefingeerd en de foto is een 'free image', om de privacy van betrokkene te beschermen.

‘Petra had snel door hoe het bij mij werkte. Ik kwam met een enorm gevoel van leegte. Ik ben als kind verwaarloosd en niet voldoende gekoesterd, met totale ontreddering tot gevolg. Om te overleven ben ik veel in mijn hoofd gaan zitten, eigenlijk ben ik een hoofd op stokjes. Echt voelen is lastig voor me, terwijl ik heel gevoelig ben en enorm gehunkerd heb naar aanraking. Zo ben ik ver van mezelf afgedwaald.’

Het is fijn om een mooie plek te hebben om me met mezelf te verbinden

Gevoel van vrijheid

‘Ik had ook al wel ervaring met rebalancing, het was niet nieuw voor me. Ik had gehoord dat Petra goed is, en ik voelde weer veel spanning in mijn lijf. Het deed zeer. Dat is de reden dat ik naar haar ben gegaan en het is fijn, ik raak al ontroerd op de route erheen. Het ligt zo mooi, weg van alle drukte, midden in de natuur. Dat alleen al is een onderdeel van het vertragen, de eindeloosheid, het gevoel van vrijheid. Ook haar sessiekamer is heel prettig. Fris, met een vredige uitstraling en dat uitzicht op de weilanden is prachtig.’


‘Wat kan ik voor je betekenen?’

‘Petra is een goede verstaander. Ze communiceert helder en duidelijk en ze biedt ruimte. Holding space, dat doet ze. Liefdevolle ruimte creëren om zelf oplossingen te vinden. Ze is open en staat naast mij en geeft mij een veilig gevoel. Ze vraagt hoe het met mij is, waarover ik het wil hebben, maar zegt niet hoe ik mijn problemen moet oplossen. Ze luistert en geeft ruimte om mijn eigen grote verhaal te vertellen. Via woorden en via mijn lichaam. Wat kan ik voor je betekenen, is haar vraag aan mij. Met zorg en aandacht zoekt ze iedere keer manieren om mij aanwezig te laten zijn bij wat ik voel. Al doende kiest ze welke methode op dat moment past. Dat kan bodywerk zijn, meditatie, ademhalingsoefeningen of taal. En iedere keer leidt ze mij naar aandacht hebben voor wat zich voordoet. Mijn bypasses, waarmee ik mijzelf afleid, merkt ze op. Ze ziet wat er gebeurt en schat in wat daarbij past.’

Dragende ervaring

‘Het is fijn om zo doorleefd te voelen. Ik kan me voorstellen dat mensen best schroom hebben om aangeraakt te worden. Maar het is een cadeau. Ik gun het iedereen, dat moment van verstilling, van luisteren naar je lijf. Het is echt een dragende ervaring, een gevoel van overvloed en totale gelukzaligheid dat je niet vergeet.’

Juist in tijden van transitie zou iedereen dit moeten doen

>