Ik ben blij dat dit op mijn pad is gekomen

HANNEKE*

‘Na een onrustige jeugd was mijn overlevingsmechanisme heel sterk. Van veel dingen die gebeurd zijn, dacht ik dat ik het had afgesloten. Dat ik de deur dicht had gedaan en verder was gegaan met mijn leven. Maar die deuren gingen toen ik volwassen was, weer open op het moment dat  ik ontslag kreeg vanwege een reorganisatie. Opeens voelde ik me zo afgeschreven. Het voelde als een verlies en ik was volledig de draad kwijt. Waarom voelde ik dat zo sterk? Wat wilde ik nog worden? Ik had heel veel vragen en geen antwoorden.’

* De naam is gefingeerd en de foto is een 'free image', om de privacy van betrokkene te beschermen.

Enorme heimwee

‘In de jaren daarna merkte ik een worsteling in mezelf. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik afhankelijk was en dat ik er niet toe deed. Ik besefte wel dat er veel onverwerkt leed in mij was. Als kind was ik niet gezond en moest meerdere malen naar vakantiekolonies om aan te sterken. Op mijn vijfde jaar werd ik op de trein gezet met een vreemde mevrouw en was dan drie maanden weg. Daarna nog twee keer. Terwijl ik uit een groot gezin kwam. Ik had zo’n heimwee. Toen ik zelf kinderen had, kreeg ik al heimwee als zij een weekje weg waren. Ik begreep pas later dat het innerlijke kind in mij nog een uitweg moest vinden.’


Petra helpt me grenzen aangeven en bij mijn gevoel blijven

Meer regie

‘Ondanks mijn verwarring merkte ik wel dat ik keuzes ging maken om beter voor mezelf te zorgen. Ik deed mindfullness, ging naar massages en volgde cursussen als lichaamsgerichte therapie. Emoties gaan in je lichaam zitten, daarom vind ik het belangrijk om lichamelijk bezig te zijn. Eerst dacht ik om te ontspannen. Ik sportte veel. Nu weet ik dat ik met mijn lichaam bezig moet zijn om ernaar te luisteren. Na blessureleed zocht ik een andere lichamelijke uitlaatklep, maar ik wilde ook weer de regie over mezelf krijgen, met minder verwarring en minder spanning. Ik wilde de verschillende fasen in mijn leven begrijpen. Ik wilde mijn verwarring en spanning begrijpen. En toen leerde ik Petra bij toeval kennen.’


Bevrijdend

‘Ik had al na twee ontmoetingen het vertrouwen dat ik met haar hulp onverwerkte trauma’s kon aanpakken. In het begin heb ik bij Petra ademhalingsoefeningen gedaan, dat werkte heel bevrijdend. Het zorgt dat een heel diepe laag in mij kan ontspannen. Dat ik door oude stukken heen kan zonder benauwd te worden. Via mijn lichaam vind ik weer vertrouwen in mezelf. In mijn ziel. In wie ik ben. Petra begeleidt me daarbij doordat ze rust geeft en ruimte. Maar ik heb zelf de regie, ze legt niks op. Het mooie is dat ze verschillende methodes en expertises heeft, die ze inzet als je ze nodig hebt. Wat voor de een fijn is, kan beangstigend zijn voor de ander. Dat onderzoekt ze rustig en daarin beweegt ze mee. Dat vind ik heel prettig. Je voelt daardoor het vertrouwen in jezelf groeien.’

Een rijker mens

‘Ik vind het moeilijk het uit te leggen in woorden. Je moet het zelf voelen, ervaren. Ik kan nu oude gebeurtenissen ervaren en loslaten. Ik voel wel pijn bij de herinneringen, maar ik kan daarna ook snel weer ontspannen. En ik raak nog steeds wel door onverwachte gebeurtenissen in verwarring, maar het gaat niet meer in mijn lichaam zitten. Ik voel weer energie stromen en door meer balans voel ik me zelfs jonger. Ik ben trots dat ik kan vertrouwen op mezelf en dat het goed komt. Het was en is een hele puzzel, maar ik ben nu de kunstenaar van mijn eigen leven en voel me daardoor een rijker mens.’

Ik ben blij met hoe ik nu leef, het is goed zo.

>