Petra helpt me niet te oordelen over mezelf

DIANA*

‘Ik kan moeilijk bij mijn gevoel komen. Dat is best lastig uitleggen, maar ik zit heel erg in mijn hoofd en ik kan gevoelens niet onder woorden brengen. Ik probeer die woorden wel te vinden, want ik wil gevoelens proberen te grijpen, te duiden. Tegelijkertijd wil ik juist uit mijn hoofd komen. Ik wil mijn lichaam voelen. Doordat ik te veel in controle wil blijven, lukt dat niet. Ben ik vaak gestrest, gejaagd. Of onzeker.’

* De naam is gefingeerd en de foto is een 'free image', om de privacy van betrokkene te beschermen.

Professioneel en zorgvuldig

‘Ik kende Petra al een beetje voordat ze mij ging coachen. Ik vond haar altijd al heel zorgvuldig en professioneel. Tijdens de coaching ervoer ik hoezeer zij naar haar lichaam luistert. Dat wilde ik ook leren. Daarom ben ik bij haar begonnen. In het begin kon ik me niet meteen helemaal geven. Misschien wel doordat ik haar kende, je hebt ook wat afstand nodig als je voor zoiets persoonlijks komt. Maar dat begreep ze heel goed. Ze is enorm professioneel en zorgvuldig. Ze voelt haarfijn aan hoe ver ze moet gaan in de persoonlijke benadering. Ze vraagt altijd eerst hoe het gaat en of ik wensen heb voor de sessie. Soms ga ik meteen op de tafel. Een andere keer wil ik alleen praten, dan zit ik te veel in mijn hoofd.’  


Ik leer mijn gevoel vinden, accepteren en er over te praten

Gevoel ontdekken

‘Petra probeert mij juist uit het praten te krijgen. Uit het hoofd. Ze begeleidt me daarbij door me heel geleidelijk naar het gevoel te leiden. Waar voel je? Hoe voelt het? Ze helpt me voorzichtig om erbij te komen. Ik vind het eng om los te laten. Daarom is het fijn om het zo rustig te doen. Om het gevoel te ontdekken. Om langzaam nieuwsgierig te worden en uiteindelijk het gevoel te accepteren, niet te oordelen, maar ook niet onverschillig te worden. Door aanraken helpt ze mij zachtheid te krijgen over mezelf.’


Geestelijke massage

‘Dat is mijn belangrijkste leerproces. Mijn gevoel vinden en accepteren. Na een sessie sta ik dan ook in de acceptatiemodus. Ik voel een soort loomheid, een beetje rozig. Alsof je naar de sauna bent geweest. Zie het als een geestelijke massage. Er is rust. Terwijl ik druk en gestrest ben als ik kom. Dan warrelen allerlei gedachten door mijn hoofd, die nergens toe leiden. Na een sessie kan ik met acceptatie naar die gedachten kijken. Ze zijn er, maar ze hebben niet zo veel waarde. Ik leer mijn gedachten benoemen en ze op waarde schatten.’

Haar kracht

‘Met begeleiding van Petra leer ik minder hard en oordelend over mezelf te zijn. Daardoor voel ik dat ik de moeite waard ben. Het verschil met andere coaches is dat die te veel taal gebruiken. Ze proberen alles in taal samen te vatten. En ze leggen dingen in mijn mond die ik niet voel. Petra luistert, richt zich op mij en nodigt me uit om er woorden aan te geven, maar vooral om het binnen te laten komen en het te voelen. Dat is haar kracht.’

Ik weet nu hoe ik mezelf moet resetten
>