Het creëren van een korte pauze in een stressvolle situatie, helpt je om bewust te worden van wat er in dat moment met jou gebeurt. Deze ‘ruimte’ geeft je de mogelijkheid om jouw eigen antwoord te geven op de situatie in plaats van er in meegezogen te worden.
Het nemen van een pauze op het moment dat je merkt dat je stresssysteem wordt geactiveerd, kan het verschil betekenen tussen het versterken of verbreken van een relatie. Of dat nu op je werk is met een collega of leidinggevende, of thuis met je partner, kind of vriend.
Door die pauze wordt een moment van observatie, ruimte, Mindfulness of hoe je het ook wilt noemen, geactiveerd. Die pauze hoeft maar heel kort te duren. Het is de start van een andere manier van antwoorden op de situatie dan je gewend bent.
Vaak komt er na deze korte pauze een tweede moment van reflectie, waar je anders niet aan gedacht zou hebben. Het vragen van een ‘time-out’ is zo een positieve manier van antwoorden op een stressvolle situatie waarin één ademteug je deze ‘time-out’ ingeeft.
En wat denk je van de oude wijsheid om ‘eerst tot tien te tellen’ wanneer je heel boos bent. Een pauze kan je helpen herinneren om deze wijsheid in praktijk te brengen.
Een pauze nemen is dus een kort moment van aandacht om van daar uit bewust een andere strategie te bepalen om met een stressvolle situatie om te gaan. Het is vaak geen ‘oplossing’ maar een eerste stap naar een ander, vaak beter antwoord, dan je vanuit oude patronen gewend bent.
Deze pauze kan ook betekenen dat je uiteindelijk een dag of een week de tijd neemt om af te koelen en de lading van je emotionele reactie te verminderen. Elke persoon en elke situatie vereist een andere manier om dit te doen. Als je wat ruimte neemt, heb je de tijd om een bewuste beslissing te nemen over je volgende stap.
Ademruimte: de parel van de Mindfulness training.
De oefening van de ademruimte in de Mindfulness training heeft als doel om jezelf aan te leren om – in alle omstandigheden – deze pauze te kunnen nemen.
De ademruimte nemen midden in een moeilijk moment is niet altijd eenvoudig. Het vergt vastberadenheid en kracht om je niet te laten meeslepen door de golven van oordelen en boosheid in een stressvolle situatie. Oefen daarom de ademruimte eerst een tiental keer in situaties die niet te veel van je vragen. Hieronder een uitgebreide ademruimte. Het klinkt misschien vreemd, maar na een tijdje voltrekt deze ademruimte zich in een paar seconde. Oefening baart kunst!
De ademruimte bestaat uit vier onderdelen:
1) sta een moment stil en observeer hoe het nu met je is. Stel jezelf de vraag: hoe is nu de toestand van mijn lichaam, van mijn denken, van mijn emoties?
2) haal een paar keer wat dieper adem en neem de tijd om rustig uit te ademen.
3) zeg tegen jezelf: het is oké. Wat het ook is, het is oké. Laat het me ervaren, het is er toch al.
4) vraag jezelf af: hoe kan ik nu het beste voor mezelf zorgen?
Ondersteun jezelf met een opname van de ademruimte
En natuurlijk heb ik deze meditatie voor je opgenomen. Van deelnemers aan mijn Mindfulness training hoorde ik vaak dat het zo moeilijk is om de eerste tijd deze meditatie zonder begeleiding zelf te doen. Na een tijdje wordt het een vertrouwde manier om toe te passen in stressvolle situaties. Maar ook daarna blijft het fijn om een begeleidde ademruimte te doen wanneer de situatie echt heel heftig is en je wat ondersteuning kan gebruiken. De ademruimte kan je hier vinden.