Wiskundige formule voor geluk

Kristin Neff schrijft in haar boek ‘Zelfcompassie’ over een ontmoeting met Shinzen Young die van wiskunde houdt en de volgende vergelijking maakt:

LIJDEN = PIJN x VERZET

Volgens hem was de sleutel tot geluk het inzicht dat lijden wordt veroorzaakt door verzet tegen pijn. We kunnen onderscheid maken tussen de normale pijn die het leven met zich meebrengt – moeilijke emoties, fysiek ongemak, enzovoort – en feitelijk lijden, oftewel de geestelijke pijn die wordt veroorzaakt door ons verzet tegen het feit dat het leven nu eenmaal soms pijn doet.

Behalve fysieke pijn, hebben we ook mentale pijn. Die mentale pijn is vaak iets ‘in ons hoofd’. De ‘ik-verzet-me-er-tegen’ pijn. Hoe moeilijk maken we ons leven hier soms mee.

Nog beeldender geformuleerd: we krijgen allemaal te maken met pijn. Zie dat als een pijl die in je vlees wordt geschoten. Hoe vaak schieten we daar zelf niet nog een paar pijlen bij door onze gedachten en de bijkomende emoties. Door ons te verzetten tegen de situatie? En het is aan jou om te beslissen of je zelf extra pijlen afschiet wanneer je pijn ervaart. Hoe meer we ons verzetten tegen wat er op dit moment gebeurt, hoe meer we lijden.

Mindfulness helpt om dit te zien. Door stil te zijn, ga je opmerken welke gedachten er langs komen. Dan kan je ook deze mentale pijngedachten gaan opmerken.

Wanneer ons verlangen niet overeenkomt met de werkelijkheid, gaat het leven vaak schuren. We komen in verzet. Verzet is iets dat we in ons hele lijf kunnen voelen, maar het komt ook vaak in ons hoofd tot stand. Mentale pijn, wat kan je er aan doen? De eerste regel is: stap niet in de valkuil van hier weer tegen in verzet komen. Erbij zijn, ook als het moeilijk is, is de gouden tip. Hoe je dat doet, dat is de kern van Mindfulness.

Maar ook Rebalancing en lichaamswerk zijn prachtige manieren om bij de emotionele of fysieke pijn te zijn, zonder in verzet te gaan. Met geduld en openheid er bij te zijn. Met wat er nu is, wat gezien wil worden.

Stop het verzet en geeft het liefdevolle aandacht.

Lees ook andere blogs

“Bewustzijn is als de zon; wanneer het schijnt op dingen, worden ze levendig.” – Anthony de Mello –

Meer
Het belang van bewustzijn

Waar ben jij dankbaar voor dit jaar? Het eind van het jaar is een mooi moment om stil

Meer
Dankbaarheid 2022

Mindfulness is een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om meer rust (in hun hoofd) te

Meer
Mindfulness voor volwassenen met autisme
>