Waarom wetenschap en zelfonderzoek niet zoveel van elkaar verschillen

Onderdeel van Rebalancing is het zelfonderzoek. Zelfonderzoek is het proces waarbij je als persoon dieper in jezelf duikt om bewustzijn te ontwikkelen over jouw fysieke, mentale en emotionele toestand. Eigenlijk is de manier waarop dat wordt gedaan helemaal niet zo anders als een wetenschappelijke ontdekkingstocht.

Net zoals wetenschap op ontdekkingstocht is in de objectieve wereld, buiten ons, ontdekt zelfonderzoek de innerlijke wereld, de wereld binnenin onszelf.

Wat wetenschap is voor de objectieve werkelijkheid, is zelfonderzoek voor de subjectieve wereld.

Beide methoden zijn precies hetzelfde. Wetenschap noemt het observatie, bij zelfonderzoek noemen we het bewustzijn. Wetenschap noemt het experiment, zelfonderzoek noemt het ervaring.

Wetenschap wil dat je het experiment ingaat zonder enig vooroordeel in je geest, zonder enig geloof. Je moet open, beschikbaar zijn. Je gaat niets opleggen aan de werkelijkheid. Je staat gewoon open voor de realiteit, wat het ook is, zelfs als het ingaat tegen al je ideeën. Je moet die ideeën loslaten, maar de realiteit kan niet worden ontkend.

Zelfonderzoek wil dat je het experiment ingaat zonder enig vooroordeel in je geest, zonder enig geloof. Je moet open, beschikbaar zijn. Je gaat niets opleggen aan dat wat je onderzoekt. Je staat gewoon open voor de realiteit, wat het ook is, zelfs als het ingaat tegen al je ideeën. Je moet die ideeën (zowel over jezelf als over anderen) loslaten, zodat dat wat er is, wordt erkend.

Het wetenschappelijke streven is je geest opzij te zetten voor de realiteit, dat wat zich voordoet. Realiteit telt, niet wat je erover denkt. Je denken kan juist zijn, kan fout zijn, maar de realiteit zal het beslissen. Je geest gaat niet beslissen wat juist is en wat fout is.

Bij zelfonderzoek zet je je eigen geest opzij voor dat wat zich voordoet in het hier en nu. Dat wat er is telt, niet wat je erover denkt. Je denken kan juist zijn, kan fout zijn, maar je ervaring zal kenbaar maken wat er nu is. Je geest gaat niet beslissen wat juist is en wat fout is.

Wetenschap en zelfonderzoek verschillen niet veel van elkaar. Vanuit de wetenschap noemen we het ‘experimenteren’ en ‘kennis’. Vanuit zelfonderzoek noemen we het ‘ervaren’ en ‘wijsheid. Beide is een vaardigheid waarin je je moet bekwamen, waar je soms een verkeerde afslag neemt, maar daar leer je van. Je bent dan een ervaring rijker.

Lees ook andere blogs

Het onderbewuste roept vaak gemengde gevoelens op. Voor velen is het een mysterieuze plek, een diepe laag van

Meer
Het onderbewuste: een bondgenoot vol wijsheid en creativiteit

‘Peace of Mind’ – oftewel innerlijke rust – verwijst naar een staat van diepe kalmte en stilte in

Meer
Peace of Mind – Innerlijke vrede in een drukke wereld

In onze zoektocht naar spirituele groei en verlichting kunnen we soms onbewust proberen de donkere en ongemakkelijke delen

Meer
De Valkuil van Spiritualiteit: Het Vermijden van onze Menselijkheid

Gronden of aarden is een essentiële stap in het verwerken van emoties, trauma’s en moeilijke levensgebeurtenissen. Het helpt

Meer
Vijf meditaties om te gronden
>