Hoe effectief is een Online Mindfulness training?

Ook voor mij is het coronavirus de aanleiding geweest om mijn online activiteiten uit te breiden en verder te professionaliseren. Het geeft me zelfs veel plezier om nieuwe activiteiten te verzinnen, te maken en direct resultaat te kunnen zien via Internet. Maar is de kwaliteit van een 8-weekse online training wel vergelijkbaar met een reguliere fysieke training op locatie?

Onze beroepsvereniging van Mindfulness trainers, de VMBN, heeft op een rij gezet wat er wel/niet wetenschappelijk bekend is over de effectiviteit van online trainingen. Gecontroleerde studies waarbij online trainingen vergeleken zijn met de reguliere fysieke versie zijn nog schaars. Maar er is een aantal eerste lijnen uit de studies te schetsen:

  • Online trainingen hebben ten aanzien van ‘ervaren stress’ bijna net zulke goede effecten als een fysieke Mindfulness training.
  • Online trainingen hebben weliswaar kleine, maar significante effecten op de mate van depressieve gevoelens, angst, mindfulness en algemeen welbevinden. Deze effecten haalden het over het algemeen echter niet met die van fysieke trainingen.
  • De effecten van de online training lijken net wat groter wanneer de groepen online worden begeleid door een trainer, in vergelijking met trainingen waar geen online begeleiding van een trainer bij is.
  • Een online training lijkt meer geschikt te zijn voor personen met psychische symptomen dan voor mensen met lichamelijke klachten.

Tot slot komen uit de eerste onderzoeken vier elementen voor een online training naar voren die de effectiviteit verhogen:

  1. aanbieden van formele oefeningen
  2. duidelijke psychologische educatie
  3. geven van reminders voor (offline) activiteiten
  4. aanvullende, informele oefeningen.

Het lijkt er dus op dat de mate waarin een training personen aanzet tot actief deelnemen en beoefenen, een cruciale factor is voor het slagen van een online Mindfulness training. Ik ben het helemaal eens met bovenstaande vier elementen. Daarom biedt ik bij voorkeur aan om de online Mindfulness beoefening te verdiepen met persoonlijk (online) contact. Dat stimuleert, je leert van anderen en tussentijds krijg je tips en inspiratie.

Ik weet dat er ook nu al mensen zijn die veel meer baat hebben bij een online training. Bijvoorbeeld omdat ze niet in staat zijn om een training fysiek bij te wonen of geen tijd hebben om wekelijks naar een training van 2,5 uur te gaan. We staan nog maar aan het begin van het ontdekken van de digitale mogelijkheden. Ik vind het heerlijk om daar mee bezig te zijn en hierin de laatste ontwikkelingen te volgen.

Lees hier het artikel van de VMBN

Lees ook andere blogs

Gabor Maté, bekend van zijn boeken over hoe ons fysieke lichaam door ons geestelijk welzijn wordt beïnvloed, heeft

Meer
Wanneer NEE zeggen moeilijk voor je is

De laatste twee maanden kwam het onderwerp Gezonde Grenzen op mijn pad, zowel persoonlijk als tijdens Rebalancing sessies.

Meer
Gezonde Grenzen

In de wereld van meditatie stuit je al snel op vijf obstakels die de ontwikkeling van concentratie belemmeren.

Meer
Overwin de Vijf Hindernissen tijdens Meditatie

Onderdeel van Rebalancing is het zelfonderzoek. Zelfonderzoek is het proces waarbij je als persoon dieper in jezelf duikt

Meer
Waarom wetenschap en zelfonderzoek niet zoveel van elkaar verschillen
>