Yoga als ontmoetingspunt van geest en lichaam

Mindful bewegen is een onderdeel van Mindfulness. Het is eigenlijk meditatie in beweging, waarvoor bekende yogaoefeningen worden gebruikt.

Meditatief beoefenen van yoga betekent dat je dichtbij je fysieke sensaties blijft wanneer het lichaam beweegt, zoals het lichaam nu is. Ook als er gedachten en gevoelens zijn. In yoga geven we het lichaam de hoogste prioriteit. In meditatief bewegen blijft het lichaam de hoogste prioriteit en worden we gewaar wat onze eigen geest hier allemaal van vindt, zonder daaraan toe te geven.

En dat is heus niet makkelijk: jezelf deze kwaliteit van acceptatie geven: zoals het nu is. Natuurlijk zullen we oordelen. Het gaat ook niet over acceptatie in de zin van ‘ons erbij neerleggen’. Eigenlijk is acceptatie een dappere houding, om onze directe ervaring te ontvangen, met nieuwsgierigheid, liefde en interesse.

Opmerken dat er momenten zijn van zelfkritiek die zullen opkomen. En kijken of het mogelijk is om deze gewoonte van de geest waar te nemen en terug te komen naar het huidige moment van het bewegen van het lichaam.

Het lichaam op de eerste plaats zetten, daarnaar luisteren. Mindful bewegen is een prachtige oefening om te luisteren naar je eigen geest. En te horen hoe die stem zich verhoudt tot wat jouw lichaam wil. Kan jij daadwerkelijk je lichaam op de eerste plaats zetten?

Het woord yoga komt van een oude taal, en betekent ‘samenbrengen’. Het samenbrengen van ervaringen: het onderzoeken van de beweging van het lichaam, de sensaties in het lichaam, de beweging van de geest, gedachten en emoties. En daarbij goed voor onszelf zorgen.

Dus zorg goed voor jezelf, dat geldt voor alle bewegende oefeningen die op Mediteer Online kunnen worden gedaan. Onderzoek je grenzen. Weet waar je in je lichaam plaatsen hebt waar bijvoorbeeld verwondingen zijn, waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Voel wat genoeg is. Neem ook waar wanneer er plaatsen zijn waar je jezelf tegenhoudt. We werken dus op de grens van toelaten van uitdagingen en toestaan om voorzichtig te zijn en terughoudend.

Vertrouw er op dat je lichaam je kan vertellen hoe je jezelf kunt respecteren. Het kan moeilijk zijn in het begin om volledig te beslissen wat je wel en wat je niet kunt, en niet te leven naar je (van je geest) standaarden of de verwachtingen van een ander.

Neem je eigen verantwoordelijkheid, zorg voor je lichaam, houd van je lichaam. Niemand anders kan beslissen wat jij kunt en niet kunt, wat je wilt en niet wilt doen.

Meditatief bewegen zoals in de liggende yoga is een prachtige manier om door middel van beweging dit te oefenen. Voor veel mensen ook fijn om te bewegen, omdat het hoofd dan minder druk is dan normaal.

Yoga is een diepe vorm van respect die je cultiveert voor jezelf

David dewulf

Lees ook andere blogs

Gabor Maté, bekend van zijn boeken over hoe ons fysieke lichaam door ons geestelijk welzijn wordt beïnvloed, heeft

Meer
Wanneer NEE zeggen moeilijk voor je is

De laatste twee maanden kwam het onderwerp Gezonde Grenzen op mijn pad, zowel persoonlijk als tijdens Rebalancing sessies.

Meer
Gezonde Grenzen

In de wereld van meditatie stuit je al snel op vijf obstakels die de ontwikkeling van concentratie belemmeren.

Meer
Overwin de Vijf Hindernissen tijdens Meditatie

Onderdeel van Rebalancing is het zelfonderzoek. Zelfonderzoek is het proces waarbij je als persoon dieper in jezelf duikt

Meer
Waarom wetenschap en zelfonderzoek niet zoveel van elkaar verschillen
>