Wat is jouw mooie moment van de dag?

Heb je ooit gemerkt dat het moeilijk is te genieten als je op de automatische piloot door het leven raast? Je kunt niet genieten van wat er ‘hier’ is, wanneer je met je gedachten elders bent.

‘Hier zijn’ vraagt een omschakeling van ‘doen’ naar ‘zijn’ en om te onthaasten. Deze vaardigheid wordt in een Mindfulness training geoefend. Ze is essentieel om beter om te gaan met stress, pijn, angst en depressie.

Tijdens een Mindfulness training is een van de eerste dingen die deelnemers ontdekken als ze bewust aandacht geven aan aangename dingen, hoe weinig we stilstaan bij plezierige ervaringen. Meestal herkennen we zelfs het aangename of mooie niet, omdat we zo druk bezig zijn met denken en doen.

Genieten van iets fijns en prettigs is een kostbaar moment in je dag. Koester het en neem er de tijd voor. Wanneer je een aantal keer per dag 100% aanwezig kan zijn bij zo een moment, heb je op een waardevolle en actieve manier een aantal prachtige meditatiemomenten in je leven ingebouwd.

Deze momenten zijn vaak heel eenvoudig en klein, en soms komen ze elke dag terug:

  • Je eerste kopje koffie van de dag
  • De zon die op je gezicht schijnt
  • De glimlach van je kind
  • De knuffel die je aan je vriend(in) geeft voor het slapen gaan
  • Kinderen die sneeuwpret hebben
  • De wind door je haren als je lang binnen hebt gezeten
  • Lekker buiten adem zijn na een rondje hardlopen

Als je nu rondkijkt of luistert en voelt, wat heeft een aangename kwaliteit? Een glimlach, een geluid, het gevoel van de adem of de zachtheid van je kleding? Gun jezelf de kans om die aangename kwaliteit te ontvangen.

Lees ook andere blogs

Gabor Maté, bekend van zijn boeken over hoe ons fysieke lichaam door ons geestelijk welzijn wordt beïnvloed, heeft

Meer
Wanneer NEE zeggen moeilijk voor je is

De laatste twee maanden kwam het onderwerp Gezonde Grenzen op mijn pad, zowel persoonlijk als tijdens Rebalancing sessies.

Meer
Gezonde Grenzen

In de wereld van meditatie stuit je al snel op vijf obstakels die de ontwikkeling van concentratie belemmeren.

Meer
Overwin de Vijf Hindernissen tijdens Meditatie

Onderdeel van Rebalancing is het zelfonderzoek. Zelfonderzoek is het proces waarbij je als persoon dieper in jezelf duikt

Meer
Waarom wetenschap en zelfonderzoek niet zoveel van elkaar verschillen
>