Compassie voor jezelf

De compassievolle pauze is de kernmeditatie van de training Mindful Selfcompassion van Kristin Neff en Chris Germer. In 2019 heb ik hun Intensive Course gevolgd en ik vind hen de beste compassietraining geven die er bestaat. Omdat het een stevige wetenschappelijke basis heeft. Ik heb voor je deze meditatie uitgezocht en opgenomen omdat het ons vriendelijker voor onszelf maakt in lastige periodes. Wanneer er stress is, kunnen we heel hard en oordelen zijn voor onszelf. Dat helpt ons niet. Wat je wel kan helpen? Wees vriendelijk voor jezelf.

Korte instructie

Deze meditatie kan je zittend of liggend doen. De meditatie bestaat uit drie fasen:

1)Mindfulness: erkennen dat er ongemak is, pijn of een naar gevoel.

In deze fase erken je dat er nu iets ongemakkelijks is. Daarmee voorkom je dat je de situatie ontkent en er (on)bewust weerstand ontstaat tegen de situatie. Je kan hardop benoemen dat er iets onprettigs is. Je kan ook precies benoemen hoe je de situatie ervaart: dit irriteert me. Of, dit is pijnlijk.

2)Gedeelde menselijkheid: Het besef dat pijn onderdeel is van het leven en jij niet de enige bent met dit ongemak.

Gebruik in deze fase zinnen die bij je passen zoals: ik ben niet de enige die dit meemaakt. Er zijn ook anderen die deze pijn of dit ongemak meemaken. Dat hoort bij het mens zijn. Mag ik dit ervaren als iets dat bij het leven hoort.

3)Vriendelijkheid: wat zou een goede vriend(in) nu zeggen of doen?

Probeer dit met een liefdevolle of zachte stem te doen. Een stem die kalmerend is, die in het oor fluistert. En alleen daarom al behulpzaam is, dan maakt het bijna niet meer uit wat je zegt. Wat je zegt is ondersteunend.

Ook interessant .....

MEDITATIE

Bergen geven rust en vertrouwen. Bergen geven je een prachtig uitzicht. Deze kwaliteiten – rust, vertrouwen, uitzicht en kalmte, maken de bergmeditatie zo krachtig. De bergmeditatie is een visualisatiemeditatie die in de Mindfulness training gebruikt wordt. In het begin van de meditatie wordt een berg gevisualiseerd. Je kan deze meditatie doen wanneer je merkt dat

Bergmeditatie
>