Zelfcompassie – 6 tips om vriendelijker voor jezelf te zijn

Vaak zijn we vriendelijk naar de mensen om ons heen, tonen we begrip als geliefden zich verdrietig voelen, en bieden we troost wanneer dat nodig is. Het lijkt niet ingewikkeld om compassie te hebben voor anderen, maar zelfcompassie blijkt vaak een uitdaging. Waarom is dat en wat kunnen we doen om vriendelijker voor onszelf te zijn?

Stel je eens voor hoe je leven eruit zou zien als je jezelf als je beste vriendin zou behandelen. Te vaak zijn we onze eigen slavendrijver, onze eigen criticus, zonder de noodzaak van externe factoren. We bekritiseren onszelf als we in de spiegel kijken, noemen onszelf lelijk, veroordelen onszelf voor fouten, en negeren zelfs de signalen van ons eigen lichaam dat rust nodig heeft. Het is tijd om te erkennen dat we onszelf niet zo zouden behandelen als vrienden.

Erken de innerlijke criticus, maar ga er niet op in

Het is cruciaal om die harde, kritische stem te herkennen en om te buigen naar een vriendelijkere versie. Identificeer wanneer je hard voor jezelf bent en wat je in gedachten tegen jezelf zegt. Kom erachter of deze stem is overgenomen van anderen in je leven, zoals ouders, leraren, broers of zussen. Dit staat bekend als de innerlijke criticus. Merk de innerlijke criticus op, maar ga niet in op zijn ideeën. Geef hem minder aandacht, zodat zijn stem naar de achtergrond verdwijnt.

Wens het, droom het, doe het!

Om vriendelijker en compassievoller met onszelf om te gaan, moeten we eerst de wens hebben om dit te willen zijn. Stel je voor hoe je leven zou veranderen als je jezelf behandelt als je beste vriendin. Maak ruimte voor jezelf, luister naar jezelf en toon begrip. Hier zijn 6 tips om vriendelijker voor jezelf te zijn:

  1. Erken je gevoelens

Laat lastige gevoelens toe en duw ze niet weg. Pijnlijke gevoelens maken je menselijk en verbinden je met anderen.

  1. Accepteer dat perfectie niet haalbaar is

Je bent menselijk en maakt fouten. Zelfs als je fouten maakt, blijf je waardevol. Ontspan en reageer op dezelfde manier als je vriend(in) zou doen.

  1. Vraag jezelf hoe het gaat

Houd een dagboek bij of spreek je gedachten uit. Het draait om de aandacht voor jezelf, iets wat we snel vergeten.

  1. Vraag om hulp

In moeilijke tijden vergeten we vaak om hulp te vragen. Veel mensen vinden voldoening in het helpen van anderen.

  1. Spreek vriendelijk tegen jezelf

Word je bewust van lelijke gedachten en verander ze. Behandel jezelf zoals je een vriend zou behandelen.

  1. Verwen jezelf

Geniet van activiteiten die je plezier brengen. Geef jezelf toestemming om te ontspannen en plezier te hebben.


In het begin kan het vreemd aanvoelen om zo met jezelf om te gaan, maar begrijp dat dit een leerproces is. Onthoud dat je net zoveel liefde verdient als anderen, zonder er hard voor te hoeven werken. Je bent het al lang dubbel en dwars waard!

“Liefde en compassie beginnen bij onszelf. Als we vriendelijkheid voor anderen cultiveren, maar niet voor onszelf, creëren we een onvolledige cirkel van mededogen.” Kristin Neff

Lees ook andere blogs

Waar ben jij dankbaar voor dit jaar? Het eind van het jaar is een mooi moment om stil

Meer
Dankbaarheid 2022

Een nieuwe analyse van tientallen jaren onderzoek toont aan dat wanneer we aardig zijn voor anderen, we gezonder

Meer
De voordelen van vriendelijkheid
>