Dankbaarheid 2022

Waar ben jij dankbaar voor dit jaar?

Het eind van het jaar is een mooi moment om stil te staan bij bijzondere momenten die voor jou dit jaar van betekenis zijn geweest. Dat kunnen mooie en gelukkige momenten zijn. Maar ook gebeurtenissen die moeilijk zijn geweest. Het kunnen momenten van vreugde zijn, maar ook van verdriet.

Het is makkelijk om dankbaar te zijn voor de mooie, grootste dingen in het leven. We staan niet altijd stil bij de kleine positieve gebeurtenissen, of iets dat er regelmatig is en ‘gewoon is’. Nog lastiger is het om dankbaar te zijn voor dat wat een moeilijke situatie ons ook kan brengen.

Tegenspoed en falen willen we liever niet. Maar vaak zijn het juist deze ervaringen die ons de lessen leren die we anders nooit geleerd zouden hebben. ‘Geen modder, geen lotus’ zegt Thich Nhat Hanh. Met andere woorden, als we niet geworteld zijn in de modder van het leven, kunnen we nooit volledig opbloeien. Uitdagingen kunnen ons dwingen diep naar binnen te gaan en middelen en inzichten te ontdekken waarvan we niet wisten dat we ze hadden.

Ook wanneer je in dit jaar geworsteld hebt, het moeilijk hebt gehad of het zelfs ondraaglijk leek, kan je daar op terugkijken. Wat heb je hiervan geleerd? Welke diepere les heeft deze uitdaging of crisis je geleerd die je anders waarschijnlijk nooit geleerd zou hebben. De uitdrukking ‘een gouden randje’ verwijst naar deze waarheid. Om een donkere wolk wordt vaak, wanneer de zon weer gaat schijnen, een gouden randje zichtbaar.

Dus wanneer je terugkijkt op 2022, blik dan terug op mooie en kostbare momenten. Maar ook op de zogenaamde gewone en normale dingen, die bij nader inzien heel waardevol zijn. En wat heb je in een moeilijke situatie geleerd over jezelf?

Hier over nadenken is één, maar het uiten naar anderen geeft dankbaarheid nog veel meer kracht. Aan wie zou jij jouw dankbaarheid aten weten? Doe dat, met aandacht. Bijvoorbeeld door een een berichtje te sturen om diegene te bedanken voor zijn steun of vriendschap.

Lees ook andere blogs

“Bewustzijn is als de zon; wanneer het schijnt op dingen, worden ze levendig.” – Anthony de Mello –

Meer
Het belang van bewustzijn

Mindfulness is een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om meer rust (in hun hoofd) te

Meer
Mindfulness voor volwassenen met autisme

Je eigen leven leiden, wie wil dat niet. Maar wat betekent dat? Het betekent voor mij vrijheid om

Meer
Zeggenschap over je eigen leven
>