Zeggenschap over je eigen leven

Je eigen leven leiden, wie wil dat niet. Maar wat betekent dat? Het betekent voor mij vrijheid om mijn eigen keuzes te maken, waarbij ik rekening houd met mijn medemensen. Mijn eigen leven kan ik niet leiden zonder het contact, letterlijk en figuurlijk, met andere mensen.

Om te weten wat ik wil, moet ik ook weten wat er met mij gebeurt, wat me raakt, welke mogelijkheden ik heb om vorm te geven aan mijn eigen omstandigheden.

In het boek ‘Traumasporen’, van de Nederlands-Amerikaanse hoogleraar Bessel van der Kolk, staat zo prachtig beschreven waarom lichaamsbewustzijn en meditatie zo belangrijk is voor zelfbeschikking.

“Zelfbeschikking begint met wat wetenschappers ‘interoceptie’ noemen: ons vermogen om subtiele, zintuiglijke, lichamelijke gevoelens waar te nemen. Hoe groter dat vermogen is, hoe meer mogelijkheden we hebben om ons leven richting en vorm te geven. Weten wat we voelen is de eerste stap op weg naar weten waarom we iets voelen. Als we ons bewust zijn van de voortdurende veranderingen in onze innerlijke en uiterlijke omgeving, dan kunnen we in actie komen om er controle op uit te oefenen. Dat kunnen we echter alleen als onze wachttoren, de MPFC (mediale prefrontale cortex), heeft geleerd om te signaleren wat er in ons omgaat. Om die reden is mindfulness, wat ervoor zorgt dat de MPFC sterker wordt, een hoeksteen van het proces dat leidt tot het herstel van trauma.”

Dit boek over trauma en de rol van het lichaam bij het verwerken, leert ons veel over hoe stress in ons lichaam ontstaat en hoe we hier mee om kunnen gaan.

We kunnen ons vermogen trainen om bewust te worden van wat er in ons leven, en in onszelf, gaande is. Dat noemt Bessel van der Kolk ‘de wachttoren’ in onze hersenen. Meditatie, mindfulness en yoga kunnen je helpen om dit vermogen te trainen.

Zelf merk ik dat hoe langer ik bezig ben met Mindfulness en Rebalancing, hoe beter en dieper ik kan voelen. Je raakt nooit van je leven uitgevoeld. En wat is er mooier dan steeds helderder en verfijnder te voelen hoe het met jezelf is. Om vandaaruit voller, zachter of krachtiger in het leven te staan.

Om dit voelend bewustzijn te ondersteunen, heb ik een bodyscan gemaakt die je hier nog meer in begeleid.

Lees ook andere blogs

“Bewustzijn is als de zon; wanneer het schijnt op dingen, worden ze levendig.” – Anthony de Mello –

Meer
Het belang van bewustzijn

Waar ben jij dankbaar voor dit jaar? Het eind van het jaar is een mooi moment om stil

Meer
Dankbaarheid 2022

Mindfulness is een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om meer rust (in hun hoofd) te

Meer
Mindfulness voor volwassenen met autisme
>