Zeggenschap over je eigen leven

Je eigen leven leiden, wie wil dat niet. Maar wat betekent dat? Het betekent voor mij vrijheid om mijn eigen keuzes te maken, waarbij ik rekening houd met mijn medemensen. Mijn eigen leven kan ik niet leiden zonder het contact, letterlijk en figuurlijk, met andere mensen.

Om te weten wat ik wil, moet ik ook weten wat er met mij gebeurt, wat me raakt, welke mogelijkheden ik heb om vorm te geven aan mijn eigen omstandigheden.

In het boek ‘Traumasporen’, van de Nederlands-Amerikaanse hoogleraar Bessel van der Kolk, staat zo prachtig beschreven waarom lichaamsbewustzijn en meditatie zo belangrijk is voor zelfbeschikking.

“Zelfbeschikking begint met wat wetenschappers ‘interoceptie’ noemen: ons vermogen om subtiele, zintuiglijke, lichamelijke gevoelens waar te nemen. Hoe groter dat vermogen is, hoe meer mogelijkheden we hebben om ons leven richting en vorm te geven. Weten wat we voelen is de eerste stap op weg naar weten waarom we iets voelen. Als we ons bewust zijn van de voortdurende veranderingen in onze innerlijke en uiterlijke omgeving, dan kunnen we in actie komen om er controle op uit te oefenen. Dat kunnen we echter alleen als onze wachttoren, de MPFC (mediale prefrontale cortex), heeft geleerd om te signaleren wat er in ons omgaat. Om die reden is mindfulness, wat ervoor zorgt dat de MPFC sterker wordt, een hoeksteen van het proces dat leidt tot het herstel van trauma.”

Dit boek over trauma en de rol van het lichaam bij het verwerken, leert ons veel over hoe stress in ons lichaam ontstaat en hoe we hier mee om kunnen gaan.

We kunnen ons vermogen trainen om bewust te worden van wat er in ons leven, en in onszelf, gaande is. Dat noemt Bessel van der Kolk ‘de wachttoren’ in onze hersenen. Meditatie, mindfulness en yoga kunnen je helpen om dit vermogen te trainen.

Zelf merk ik dat hoe langer ik bezig ben met Mindfulness en Rebalancing, hoe beter en dieper ik kan voelen. Je raakt nooit van je leven uitgevoeld. En wat is er mooier dan steeds helderder en verfijnder te voelen hoe het met jezelf is. Om vandaaruit voller, zachter of krachtiger in het leven te staan.

Om dit voelend bewustzijn te ondersteunen, heb ik een bodyscan gemaakt die je hier nog meer in begeleid.

Lees ook andere blogs

Gabor Maté, bekend van zijn boeken over hoe ons fysieke lichaam door ons geestelijk welzijn wordt beïnvloed, heeft

Meer
Wanneer NEE zeggen moeilijk voor je is

De laatste twee maanden kwam het onderwerp Gezonde Grenzen op mijn pad, zowel persoonlijk als tijdens Rebalancing sessies.

Meer
Gezonde Grenzen

In de wereld van meditatie stuit je al snel op vijf obstakels die de ontwikkeling van concentratie belemmeren.

Meer
Overwin de Vijf Hindernissen tijdens Meditatie

Onderdeel van Rebalancing is het zelfonderzoek. Zelfonderzoek is het proces waarbij je als persoon dieper in jezelf duikt

Meer
Waarom wetenschap en zelfonderzoek niet zoveel van elkaar verschillen
>