Wat doet dit met jou …. ?

Wat een prachtig herfstweer vanochtend. Ik ben op de fiets naar Gouda gegaan, naar de kapper. Vervolgens nog een Coffee to Go, waarbij ik tijdens het wandelingetje met mijn heerlijke cappuccino langs het bord op de foto liep. Vroeger was drie keer niezen iets waar we een vrolijke opmerking over maakten, nu wekt zo iets een heel andere ervaring op.

Het is een mooi voorbeeld hoe een gebeurtenis een razendsnelle reactie bij ons opwekt die we als heel logisch en normaal zien. En hoe zo een reactie door de tijdgeest of wat we meemaken, kan veranderen.

Waar drie keer niezen eerst iets onschuldigs was waar je een grap over kon maken, roept het nu bij sommige zelfs angst op. Daar is niets mis mee, maar ben jij je er van bewust wat er bij jou gebeurt? Hoe er iets vanbinnen bij jou reageert op een gebeurtenis als niezen.

Bovenstaand voorbeeld is prachtig omdat door Corona een andere reactie bij ons is binnengeslopen ten aanzien van niezende en hoestende mensen. Soms gaat zo een verandering heel plots: je vindt een collega leuk en aardig, maar op een dag zegt die collega iets tegen je waarmee hij/zij helemaal van z’n voetstuk valt. Wanneer jullie elkaar zien, is er een heel andere gevoelservaring van jou richting die collega. Pats boem!

Je kan zo een veranderende ervaring van eenzelfde gebeurtenis (niezen, dezelfde persoon weer zien) ook zelf beïnvloeden. Zo merkte ik een aantal jaar geleden bij mezelf op dat, wanneer ik de sirene van een ziekenauto hoorde, mijn gedachten wat sensatiebelust waren: wat zou er gebeurt zijn? Toen ik me daar bewust van werd, schrok ik er van en vond ik mezelf niet zo aardig.

Natuurlijk wil Mindfulness dat je vriendelijk voor jezelf bent, maar het kon volgens mij geen kwaad om hier eens mee te experimenteren. Wat heb ik gedaan om van deze “sensatiebeluste sensatie” af te komen? Elke keer wanneer ik een sirene hoorde en dit gevoel opmerkte, nam ik het waar en sprak in mezelf zinnen uit die vaak in de laatste Mindfulness les aan bod komen. Zinnen van liefdevolle vriendelijkheid. Voor elke situatie kan je die zinnen op maat maken en voor mij kwam dat neer op zinnen als: ik hoop dat het niet ernstig is, dat deze persoon snel geholpen wordt; ik hoop dat deze persoon snel zal herstellen en naar huis mag, en geen blijvende schade overhoud aan het ongeval.

Het heeft echt wel een tiental sirenes geduurd, maar tegenwoordig merk ik dat er vanuit mij een andere reactie is wanneer ik een sirene hoor: compassie in plaats van sensatie.

Ook wanneer iemand (beschaafd) niest in een winkel, denk ik liever: ik hoop dat deze persoon goed gezond blijft, dat hij/zij geen ernstige last heeft van een allergie. En wanneer deze persoon ziek is, dat hij/zij snel weer hersteld en niemand aansteekt. En natuurlijk kunnen en mogen we elkaar op een juiste manier blijven aanspreken op het met elkaar afgesproken gedrag, maar vanuit bovenstaande zinnen komt dat vaak vriendelijker over dan wanneer we ons eerst van binnen hebben opgewonden.

Welke automatische reactie op een gebeurtenis zou jij in jezelf willen veranderen? Wat zou jij voor andere gedachtes kunnen gebruiken om dit positief te beïnvloeden?

Related Posts

Waar ben jij dankbaar voor dit jaar? Het eind van het jaar is een mooi moment om stil

Meer
Dankbaarheid 2022

De mens doet dingen. Doen is nuttig. Je stapt in de auto om van A naar B te

Meer
Mentaal schakelen – van doen naar zijn

Mindfulness is een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om meer rust (in hun hoofd) te

Meer
Mindfulness voor volwassenen met autisme

Je eigen leven leiden, wie wil dat niet. Maar wat betekent dat? Het betekent voor mij vrijheid om

Meer
Zeggenschap over je eigen leven

Schrijf hieronder jouw ideeën over dit onderwerp

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>