Is Mindfulness iets voor mij?

Letterlijk betekent mindfulness “opmerkzaamheid”. Het betekent dat je uit je normale gedachtestroom stapt en met een open blik de wereld in kijkt. Wat hebben je zintuigen je nu, op dit moment, te vertellen? Het doel van mindfulness is niet om het denken uit te schakelen, maar het leert je het denken uit te zetten. Je kunt er voor kiezen om een zorgelijke gedachte vriendelijk te negeren of hem even te bewaren. De crux is dat je er bewust voor kiest. We kunnen er voor kiezen om onze zorgelijke gedachtestroom stil te zetten, door contact te maken met onze zintuigen, het genieten, het gevoel van aanwezig zijn en het contact met ons lichaam.

Wat wij denken beïnvloedt hoe we ons voelen. En omgekeerd zijn onze gedachten vaak minder behulpzaam wanneer we ons rot voelen. Mindfulness traint je om je gedachten, emoties en fysieke sensaties op te merken en daar op te antwoorden in plaats van er een speelbal van te zijn. Daarom komen mensen ook vaak met vraagstukken naar de training zoals:

 • Ik wil meer rust in mijn hoofd
 • Tegenwoordig kan ik niet zo goed meer tegen stress als vroeger
 • Ik ben nog steeds niet de oude na een burn-out
 • Vroeger had ik veel meer energie en een betere concentratie
 • Ik wil minder piekeren
 • Hoe kan ik beter omgaan met belemmerende gedachten
 • Ik wil minder kritisch op mezelf zijn
 • Hoe kom ik beter in contact met mijn gevoel zonder dat ik me daarin verlies
 • Hoe kan ik meer ruimte voor mezelf creëren
 • Hoe kan ik beter presteren, ook in drukke omgevingen
 • De laatste tijd ben ik nogal snel geprikkeld, ik begrijp mezelf niet meer

Achter bovenstaande vragen zit vaak de wens om meer rust te hebben in het hoofd, minder stressgevoelig te zijn en een betere concentratie. Daar is Mindfulness voor bedoelt. Het is een vaardigheidstraining die eigenlijk iedereen in zijn leven een keer zou moeten kunnen volgen.

Dat is ook mijn insteek bij het geven van Mindfulness. Het is een waardevolle persoonlijke ervaring waarbij je inzicht krijgt in hoe jouw eigen, bijzondere geest, werkt. In hoe jouw denken tot stand komt, hoe af en toe je hoofd het van je overneemt en wat dat voor vervelende gevolgen kan hebben voor je stemming en gevoel. Hoe jij weer aan het stuur kan staan van hoe jij denkt, voelt en reageert.

Wanneer je het eenmaal hebt ervaren, zie je dat dit helemaal niet vaag of zwevend is. Het trainen van je geest (Mind) vraagt best wel wat inspanning. Daarom wordt het ook wel het trainen van je aandachtspier genoemd. Wanneer je je fysieke conditie wilt opbouwen moet je ook een aantal keer per week 30 tot 45 minuten oefenen. Anders is het leuk, maar gebeurt er weinig met het opbouwen van je conditie of spiermassa. Wanneer je de training doet, moet je dus tijd hiervoor vrijmaken: 5 keer 45 minuten per week.

Het oefenen zelf kost energie, het is geen half uur om even bij te slapen. Meditatie is geen rustmoment, net zoals hardlopen of fitness niet hetzelfde is als op het strand liggen. Aandacht hebben voor wat er gebeurt (en dat is meditatie), daar moet je wakker en helder voor zijn. Daarom zal ik je bij een intake vragen of je dit kan opbrengen. Wees eerlijk tegenover jezelf, een Mindfulness training heeft pas resultaat wanneer je deze tijd en inspanning er voor over hebt. Wanneer je nog te veel herstellend bent van een burn-out of depressie, kan het zijn dat je energieniveau nog te laag is hiervoor. Ook dan kan ik je adviseren om nog even te wachten met een training.

Spreekt dit je aan, neem dan contact met me op.

Related Posts

Waar ben jij dankbaar voor dit jaar? Het eind van het jaar is een mooi moment om stil

Meer
Dankbaarheid 2022

De mens doet dingen. Doen is nuttig. Je stapt in de auto om van A naar B te

Meer
Mentaal schakelen – van doen naar zijn

Mindfulness is een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om meer rust (in hun hoofd) te

Meer
Mindfulness voor volwassenen met autisme

Je eigen leven leiden, wie wil dat niet. Maar wat betekent dat? Het betekent voor mij vrijheid om

Meer
Zeggenschap over je eigen leven

Schrijf hieronder jouw ideeën over dit onderwerp

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>