Actieve meditaties

Mediteren is stil op een kussentje zitten. Dat denken veel mensen. Maar er bestaan ook actieve vormen van meditatie die tot doel hebben om je aandacht naar het hier en nu te brengen.

Misschien herken je het wel: op het moment dat je gaat mediteren komen er allerlei gedachten en emoties in je op. Bij mij kan het wel 20 minuten duren voordat er een innerlijke rust in mij komt om deze gedachten en gevoelens te laten zijn voor wat ze zijn. Ik heb voldoende meditatie ervaring om het geduld op te brengen om te gaan zitten. Maar de afgelopen twee jaar heb ik een prachtig alternatief ontdekt: de actieve meditaties. Ik vind het heerlijk om ze te doen, zeker na een dag vol drukte, die ik dan in mijn lijf voel.

Osho wordt gezien als de grondlegger van de actieve meditaties. Hij zag dat wij in het westen zo druk zijn in het hoofd, dat er eerst iets anders nodig is om meditatief te kunnen worden.

Een actieve meditatie begint met een fysieke activiteit zoals bijvoorbeeld bewust ademen, schudden, dansen of ‘hummen’, en wordt gevolgd door fasen van ontspanning en stilte. Tijdens deze stilte is meditatie mogelijk; een tijd om je bewust te zijn van je lichaamssensaties, gedachten en gevoelens

Actieve meditatie geeft je de mogelijkheid je eerst te ontdoen van opgekropte energie, frustratie of dat wat er los moet komen. Door eerst te bewegen, energie te laten stromen, expressief te zijn, geluid te maken en emoties te ontladen, ontstaat ruimte om naar binnen te keren.

De kern van het actief zijn, is om je lichaam zelf te laten doen wat het wil. De intelligentie van je lichaam maakt los wat er vast zit, bemoei je daar niet mee. Laat de bewegingen ontstaan. Het hoeft er niet mooi of trendy uit te zien, juist niet. Beweeg vanuit je eigen natuur.

Op deze site vind je een aantal actieve meditaties. Je kunt zelf een actieve meditatie bedenken: bijvoorbeeld eerst een kwartier bewegen op muziek die jou in vervoering brengt en daarna een kwartier stilzitten.

Een van mijn favoriete actieve meditaties is de ‘Tribal Meditation’ van de Osho drummers. Meer hierover vind je hier.

Lees ook andere blogs

“Bewustzijn is als de zon; wanneer het schijnt op dingen, worden ze levendig.” – Anthony de Mello –

Meer
Het belang van bewustzijn

Mindfulness is een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om meer rust (in hun hoofd) te

Meer
Mindfulness voor volwassenen met autisme

Je eigen leven leiden, wie wil dat niet. Maar wat betekent dat? Het betekent voor mij vrijheid om

Meer
Zeggenschap over je eigen leven

Onze geest is een drukke praatjesmaker die een constante stroom van gedachten produceert. De één na de ander.

Meer
Praatjesmaker
>