Vakantie voorbij: hoe start je weer met mediteren?

Na mijn eerste Mindfulness training in 2010 was ik een paar weken serieus bezig met mediteren. En toen kwam de klad er in. Een paar maanden mediteerde ik nauwelijks. Ach, het ging goed met me, ik had het niet nodig. Maar ja, dat duurt niet eeuwig, en een half jaar later merkte ik dat stress weer de overhand had. Ik dacht terug aan de maanden dat ik mediteerde en hoe dat me had geholpen.

Ik startte toen met het zelfstandig herhalen van de Mindfulness training, maar dat was wel doorzetten. Het hielp, maar de teleurstelling wanneer ik weer geen tijd had genomen om te mediteren, was er ook. Ik ging op zoek naar een meditatiegroep in de buurt. Dat hielp, al voelde ik me niet echt op mijn plek bij deze meditatiegroep. Ik besloot om dan maar een half uur te reizen voor een meditatiegroep in Rotterdam, wat me beter paste.

Het heeft me een paar jaar gekost om een eigen meditatie ritme te vinden. Wat me daarbij geholpen heeft is dat ik best een paar weken ‘meditatie-vakantie’ mag hebben. De afgelopen drie vakantieweken heb ik ook gezegd tegen mijn online-corona-meditatiegroep dat ik even offline ging. Dat is best lekker, alleen mediteren wanneer ik dat wil, en dat is in de vakantie maar een enkel uurtje geweest.

Daarbij heb ik gemerkt dat ‘vakantie nemen van meditatie’ veel fijner voelt dan dat ik me op mijn kop zit dat ik niet regelmatig gemediteerd heb. En ik weet dat het vanzelf wel weer goed komt. Dat er weer een moment komt waar ik behoefte krijg om te mediteren, dat ik er zelf tijd voor zoek, een nieuw ritme vind. En dan zoek ik ook naar nieuwe inspiratie, of ik ga bij mezelf na: waar heb ik zin in.

Zo heb ik na mijn vakantie weer de ‘golden-light’ meditatie opgepakt. Heerlijk liggend op een matje, kussentje onder mijn hoofd. Twintig minuten ademen op heerlijke muziek. Aan het begin merk ik dat mijn ademhaling en de visualisatie daarbij wat stroef loopt, maar na een minuut of 5, ontspant mijn ademhaling en is het heerlijk om het gouden en donkere licht door me heen te voelen stromen. Het laad me op terwijl het ook rust brengt.

Hier is de muziek van deze meditatie. Voor een visualisatie raad ik je aan om creatief te zijn. Maak het inademen van de ‘duisternis’ niet iets mentaals. Eigenlijk begrijp ik het ook niet dat duisternis inademen, me goed kan doen. Ik had er in het begin moeite mee om dit in te ademen. Maar experimenteer en ontdek wat het met je doet. Deze meditatie brengt mij een hele stevige rust, en tegelijkertijd ontspannen energie om met goede moed de dag te beginnen.

Lees ook andere blogs

“Bewustzijn is als de zon; wanneer het schijnt op dingen, worden ze levendig.” – Anthony de Mello –

Meer
Het belang van bewustzijn

Mindfulness is een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om meer rust (in hun hoofd) te

Meer
Mindfulness voor volwassenen met autisme

Je eigen leven leiden, wie wil dat niet. Maar wat betekent dat? Het betekent voor mij vrijheid om

Meer
Zeggenschap over je eigen leven

Onze geest is een drukke praatjesmaker die een constante stroom van gedachten produceert. De één na de ander.

Meer
Praatjesmaker
>